V uredništvo še kar prihajajo odzivi na prispevek o zadnji generaciji preloških šolarjev.

Tako se nam je oglasila kar vsa peterka učencev zadnjega 4. razreda preloške šole. Ker da tarnamo, da nimamo nobene njihove šolske fotografije, nam prilagajo kar svojo današnjo. V dokaz, kako tesne vezi so se stkale med njimi v preloških šolskih klopeh, čeprav jih je življenje že po četrtem razredu razteplo na vse strani neba. Najbrž pa tudi v dokaz, v kako postavne fante in dekleta so zrasli. Bravo bravo, zadnji preloški četrtarji! 37-let-pozneje
Zadnji drugošolec preloške šole Viktor pa nam med drugim piše, da ga je omenjeni prispevek spomnil na pripetljaj, ko se je tam na samem začetku svoje izobraževalne poti soočil z dejstvom, da šolski program ni le izobraževalni, ampak tudi vzgojni. "Nekaj sem bil ušpičil, nekaj, kar pač ni bilo skladno s šolskim redom, in si prislužil – kazen: po pouku sem bil zaprt v stranišče. Drugi šolarji so seveda lahko odšli domov, med njimi tudi moja leto starejša sestra Marjanca. Takole zaprt sem tuhtal, da bodo starši lahko takoj ugotovili, da je bilo z mano nekaj narobe, in me doma sigurno čaka še drugi del kazni. Toda ne, Marjanca me je na poti domov pod Jamino hišo solidarno počakala, domov sva prišla skupaj in starši niso nič posumili ... Spomin na ta dogodek pa mi obuja še vrsto drugih spominov na sestro, ki se je vedno zavzela zame in me zaščitila, ko je bilo treba."

In še en odziv: oglasila se nam je t'ršica Marija Balkovec (zdaj Starešinič)fotografije male šole v šol. letu 1974/75. Med drugim piše: "Ta fotografija mi je dragocen spomin na sam začetek moje poklicne poti. Mlada kot na sliki in polna poklicne zagnanosti sem imela srečo, da sem postala učiteljica teh pridnih otrok. Zelo dobro smo se razumeli in prisrčne stike in odnose ohranili tudi kasneje preko njihovih otrok v šoli, v folklori in zasebnem življenju. In ob mojem odhodu v pokoj so me njihovi otroci prijetno presenetili prav s to povečano fotografijo moje prve generacije male šole."

No, pa naj kdo reče, da niso zrasli v dekleta in fante od fare!

Kaj pa (si) mislite vi?

A. S. (12. 9. 2016)