Maričina hiža, Preloka št. 29 (nova 11)

Zdaj pa zgodbe, ki jih pripoveduje fotografija, ki so jo za naš spletni arhiv prispevali Simčičevi, po domače Cestarovi. Po podatkih na zadnji strani slike vemo, da je nastala poleti leta 1947.

preloka-29Tile mladi ljudje na fotografiji so: 19-letna Angela Pavlakovič - Bertova, pozneje poročena Grdun, in njena 22 let stara sestra Bare, pozneje poročena Marinčič, ter 24-letni Franc Starešinič - Frankovičev.
In domačija, pred katero so takole pozirali neznanemu fotografu? – Maričina hiža, Preloka št. 29 (stara št., nova 11).

Ti ljudje s fotografije še živijo v naših spominih, Maričine hiše pa se komaj kdo še spomni.

Kot izpričujejo naše cerkvene knjige, je bil priimek pri tej hiši vseskozi Žunič. To je bila velika in premožna preloška domačija, zasnovana kot popolnoma zaprti tip dvora. Zadnji gospodar Ivan Žunič je umrl leta 1917. Pravijo, da od žalosti, ker je oba njegova sinova, ki bi lahko nadaljevala rod Maričinih, pogoltnila Amerika (Janko je tam umrl leta 1898, Ivan leta 1917, takrat kot na Preloki njegov oče).

Zadnji iz rodu Žunič, ki je prebival v Maričini hiši, je bil Ivetov brat Jože, ki je pred tem dolga leta delal v Nemčiji. Jože je ob Maričini domačiji (na drugi strani ceste) zgradil še skedenj in enonadstropno kaščo (danes je tu Cestarova hiša). Umrl je leta 1929.

Maričina domačija je pripadla najbližjim sorodnikom: Cestarovim (kašča in skedenj) in Županovim (domačija s hišo).

Potem so se v Maričini hiši vrstili najemniki. Najprej je v njej tišljaril Adlešičan Jure Požek - Fuzik, – dokler se ni priženil v Grdune. Potem sta jo najela Štefan in Mare Železnjak in za najemnino nosila dvakrat na teden pošto v Vinico in iz Vinice (poštna poslovalnica je bila pri Županovih), – dokler si nista tik pred 2. sv. vojno postavila svoje hiške na Burnicah. V Maričino hišo se je naselila Agata Žepuhar (Jaga) s hčerkama in za najemnino prav tako nosila pošto, po vojni pa se je tudi Jaga preselila na Burnice.

Okoli leta 1965 je bilo treba Maričino domačijo "obglaviti", tj. porušiti njeno ostrešje in odstraniti vse lesene elemente, češ da povzročajo nepreglednost ceste. Parcelo in domačijo, kar je od nje ostalo, so konec osemdesetih let kupili Cestarovi.

Danes stoji na mestu nekdanje Maričine hiše dom družine Ivana Simčiča, ml., Preloka št. 11. Čedna nova hiša, ki je bila leta 2006 razglašena za najbolj urejeno stanovanjsko hišo v naši krajevni skupnosti. V njene temelje je vgrajen ves kamniti del Maričine domačije.

Ana Starešinič (12. 6. 2016)

Vir: Ivan Simčič, P 12, in Marija Starešinič, P 10