V osemdesetem letu starosti je v bolnišnici v Novem mestu umrla Marija Žunič, po domače Navoselkina.

Rodila se je v Jakovinih kot prvi od treh otrok Mihaela in Ane Špišič. Po domače se jim je reklo pri Špišičevih, prej tudi pri Kolarjevih.

Leta 1957 se je poročila na Preloko k Navoselkinim. Njeno poroko z Jožetom Žuničem - Navoselkinim so v celoti (od bale do pira) posneli etnologi z Glasbenonarodopisnega inštituta v Ljubljani kot lep primer ohranjanja starih navad in običajev na Preloki.

Njeno rojstno hišo v Jakovinih je doletela usoda mnogih preloških hiš, katerih prebivalci so se izselili čez veliko lužo. Najprej sta v Ameriko (v Cleveland) odšla brat Jože in oče Mihael, leta 1961 pa še mama in najmlajši brat Franc. Od takrat je njena rojstna hiša prazna. 

Teta Navoselkina se je zapisala v malo preloško zgodovino kot članica naše folklorne skupine v obdobju, ko je ta skupina pod vodstvom Staneta Starešiniča dosegla enega od svojih "zenitov" (festivali v Celju, Metliki itd.), sodelovala je v pevski skupini, ki je ohranjala bogastvo naše ljudske pesmi, in bila je cerkvena pevka.

Naj zdaj počiva v miru!

Podrobnosti o pogrebu, ki bo v sredo, 19. marca 2014: žara bo v cerkev sv. Trojice pripeljana ob 11. uri, pogreb se bo začel ob 15. uri.