Belokranjska proga na razglednicah

100-let-zeleznice

To je naslovna stran knjige, ki je izšla pred kratkim. Njen avtor je belokranjski rojak dr. Božidar Flajšman, založila pa jo je Mestna skupnost Metlika. Predstavili so jo ob nedavnem prazniku mestne skupnosti. 

Knjiga je plod avtorjevega večdesetletnega zbiranja starih razglednic, brskanja po arhivih in - po unikatnem uvodu sodeč - tudi potovanja z vlaki.

Na starih razglednicah so predstavljene tako rekoč vse železniške postaje od Novega mesta do Karlovca, viadukti, mostovi, nadvozi, predori, lokomotive, množice, ki pozdravljajo prvi vlak, železničarji ... Skupaj z besedili na razglednicah in avtorjevimi komentarji so nadvse dragocen dokument in pričevalec časa, ki odhaja. Ali pa - v luči ekološke ozaveščenosti in trajnostnega razvoja - morda spet prihaja?

Omenili smo že, da je železnica, ta tako imenovana "najpomembnejša inovacija 19. stoletja", v Belo krajino prišla šele v 20. stoletju - 68 let potem, ko je prvi vlak zapeljal po slovenskih tleh (proga Gradec - Celje) in 57 let potem, ko je bila dokončana Južna železnica (Dunaj - Trst). Zdaj, v začetku tretjega tisočletja, pa je belokranjska železnica dobila svojevrsten spomenik v obliki knjige.

Gl. tudi: 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174272937

http://www.vaskanal.com/novice/20543-praznik-mestne-skupnosti.html

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/zadnja-avstro-ogrska-proga-pri-nas

A. S. (11. 5. 2014)

 

Deli z ostalimi