Shakespearovega Hamleta, ki so ga v sezoni 1961/62 na oder postavili v SSG Trst, je občinstvo zelo dobro sprejelo. Tudi po zaslugi protagonista predstave – Hamleta, ki ga je upodobil Belokranjec Stane Starešinič. Tržaško gledališče je s Hamletom tudi gostovalo: na Dolenjskem (v Novem mestu) in v Beli krajini – v Črnomlju.

Obe ti predstavi sta bili na prostem: novomeška je bila odigrana v pravem grajskem okolju ("naravno" kuliso za Hamleta jim je nudil novomeški grad Grm), v Črnomlju pa so se odločili prizorišče zgraditi.

Razkošno grajsko kuliserijo so postavili na jasi za kulturnim domom, avditorij za gledalce pa so pripravili iz desk, podloženih s kamni in razvrščenih po bregu prizorišča. Vendar je sedišč hitro zmanjkalo (denimo samo s Preloke je pripeljal nabito poln avtobus gledalcev!) in mnogi so morali predstavo spremljati stoje. 

Hamlet, ki je bil odigran 4. julija 1962 v Črnomlju, je bil predstava, ki jo Belokranjci pomnijo! Ne le pretresljiva vsebina, razkošna kuliserija in bogata kostumografija ..., predvsem odlična upodobitev likov, med katerimi je najbolj blestel prav glavni lik – Stane Starešinič. Stoječe ovacije ob koncu predstave niso pustile igralcev z odra, bile so potrditev in nagrada hkrati.

kostumi

V nadaljevanju bomo pogledali še, kako je Stane Starešinič eno leto pozneje upodobil Hamleta kot gost na hrvaškem odru.

Ne spreglejte pa tudi, kako so v Črnomlju dve leti pozneje Hamleta reciklirali.

A. S. (23. 1. 2016)