17.
Mladen Vukšinič, Moški akt, 2010,
akril na platnu, 60x70,
izklicna cena 300,00 €

Zadnja ponudba:

Trenutno še ni ponudbe.

Pošlji ponudbo

MLADEN VUKŠINIČ, Metličan,  je končal Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer likovna umetnost. Potem se je izobraževal v Benetkah v Italiji na Akademiji lepih umetnosti (Academia di Belle Arti), zanimalo ga je predvsem področje abstraktne figuralike. Ob koncu študija je v Benetkah pripravil precej odmeven razstavni dogodek.

V Metliki je odprl dve lastni galeriji, a kmalu prišel do spoznanja, da današnji čas kulturi ni preveč naklonjen. Pomembno področje njegovega ustvarjanja je tudi restavratorstvo. In seveda slikanje.

Doslej je sodeloval na številnih skupinskih razstavah pri nas in v tujini (Avstrija, Italija, Hrvaška). Udeležuje se slikarskih kolonij, zadnja leta predvsem kolonij v organizaciji likovnega društva Artoteka, in vsakoletnih tematskih razstav v organizaciji JSKD-ja,  npr. leta 2008 se je njegova slika Čakajoč odrešenika uvrstila na JSKD-jevo državno razstavo z naslovom Tudi črna je barva. Imel je tudi več samostojnih razstav, denimo leta 2010 v poslovalnici NLB-ja v Črnomlju razstavo Vklenjeni Prometej.

Trenutno je predsednik KUD-a Artoteka Bela krajina.

Osnovno sredstvo njegovega likovnega izražanja so oljne barve. Slika v glavnem na platno, prej pa je za podlago uporabljal tudi papir oziroma karton. Pogost motiv njegovih slik so prizori, povezani s krščansko ikonografijo. Upodablja sicer tudi krajine, ampak daleč na prvem mestu je pri njem abstraktna figuralika. Tako tudi na sliki Moški akt.

V barvno izredno razgibanem prostoru, ki s svojimi vegetabilnimi oblikami spominja na gozd, se pojavlja moška figura z dvignjenimi rokami. Kompozicija temelji na ritmu menjavajočih se barvnih poudarkov, ki vzbujajo občutke nemirnosti.