15.
Neva Vranešič Virant, Pisanice, 2011,
akril na platnu, 40x40,
izklicna cena 280,00 €

Zadnja ponudba:

Trenutno še ni ponudbe.

Pošlji ponudbo

NEVA VRANEŠIČ VIRANT  je rojena Ljubljančanka, a njene korenine po očetu segajo v Belo krajino, v Črnomelj.  Po poklicu je likovna pedagoginja. Zadnji dve desetletji se posveča  samostojni likovni poti in v tem obdobju je imela okoli 50 samostojnih razstav in je sodelovala na okoli 45 skupinskih razstavah.

Je članica Artoteke Bela krajina ter likovnih društev v Kočevju in Ribnici, na področju likovnega ustvarjanja se povezuje še z društvoma Lastovka Ljubljana in Videm-Dobrepolje ter KUD-om Laterna iz Črnomlja.

Področja njenega umetniškega ustvarjanja so karseda široka: slikanje v akrilu in akrilni kolaž, akvarel, olje, pastel, risba in perorisba, mala plastika, linorez, slikanje na svilo ...

Za mnoge njene slike je značilen elipsasti okvir, v katerega najpogosteje umesti tihožitno motiviko, včasih tudi krajine. Slikarka s filigransko natančnostjo in s subtilnostjo duše tke svoje slikarske podobe. Njeno cvetje, ki nastopa kot samostojni žanr ali pa je postavljeno v najrazličnejše posodje, je ena sama čudovito mehkobna barvitost. Poleg cvetja – življenjskega simbola današnjega dne – so navdih njenih slik in ujeti v skupno tihožitje tudi krhki in nežni predmeti, ki se povezujejo z našimi koreninami, s preteklim življenjem, zapisanim v etnološki kulturni dediščini.

Taki krhki in nežni predmeti, zazrti v etnologijo, so tudi drobne umetnine pisanice – ena najlepših vej belokranjske ljudske umetnosti in tudi pomembno področje preloške ljudske ustvarjalnosti. Njihova prvotna funkcija je darilo, darilo za tistega, ki ga imaš rad.

Ker torej pisanice navadno ustvarjamo za to, da jih poklanjamo, je v duhu te lepe tradicije tudi slikarka Neva Vranešič Virant svoje Pisanice poklonila. Poklonila Preločanom in vsem, ki se trudimo za preloško šolo.