04-02Oznanila našega župnika za velikonočne praznike za župnijo Preloka:

CVETNA NEDELJA
Pripravite domače zelenje (butarice) in se nedeljsko oblečeni zberite pred TV sprejemniki. Prenos svete maše bo ob 10.00 uri na TV SLO 2. Istočasno bom tudi sam imel sveto mašo v farni cerkvi. Po sveti maši tudi sami blagoslovite zelenje z blagoslovljeno vodo. Ob 11.25 uri vabljeni k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta na TV SLO 1.
VELIKI ČETRTEK
Večerno mašo bom imel ob 19.00 uri v zaprti cerkvi. Doma lahko zmolite rožni venec za duhovne poklice in preberite pasijon po Janezu.
VELIKI PETEK
Ob 19.00 uri bom imel obrede velikega petka v zaprti cerkvi, vas pa vabim, da v tem času zmolite žalostni del rožnega venca. Ob 15.00 uri bo križev pot na Radiu Ognjišče. Zvečer ob 20.55 bo na TV SLO 2 križev pot papeža Frančiška.
VELIKA SOBOTA
Škofje določajo, da je v teh razmerah blagoslov velikonočnih jedil preko televizijskega prenosa veljaven. Ob 15.00 uri pripravite velikonočna jedila in se pridružite televizijskemu prenosu na TV SLO1. Ob isti uri bom opravil tudi jaz blagoslov jedil v zaprti župnijski cerkvi. Ob 20.00 uri bom v zaprti župnijski cerkvi obhajal velikonočno vigilijo. Verniki ste povabljeni, da se mi pridružite v domovih s prižganimi svečami in molitvijo. Zvečer si na TV SLO 1 oglejte poslanico slovenskih škofov.
VELIKA NOČ
Škofje vabijo vse vernike (družine) v Sloveniji, da se ob 8.00 uri zberete na velikonočnem zajtrku in zmolite naslednjo molitev: (znamenje križa) Oče naš. Molimo. Nebeški Oče blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.
Ob 8.00 uri bomo po vsej Sloveniji zvonili z vsemi zvonovi kot vabilo k zajtrku in v znamenje velikonočnega praznika. Ob 10.00 uri bo prenos velikonočne svete maše iz mariborske stolnice. Istočasno bom imel tudi sam v zaprti župnijski cerkvi mašo za farane.
Papežev blagoslov Urbi et Orbi bo ob 12.00 uri na TV SLO 1.
VELIKONOČNI PONEDELJEK
Spremljate prenos svete maše po elektronskih medijih.
BELA NEDELJA OZIROMA NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA
Ob 10.00 uri bo prenos svete maše iz mariborske stolnice na TV SLO 2. Nagovor nadškofa Zoreta bo predvidoma ob 11.30 uri na TV SLO1.

Zvonjenje vsak ponedeljek ob 20.00 uri
Škofje določajo, da duhovniki zvonimo ob običajnih urah med tednom in ob nedeljah ter praznikih. Vernikom naj sporočimo, da se zvoni v priprošnjo Mariji za konec epidemije. Župniki naj vsak ponedeljek ob 20.00 uri vabijo vernike k molitvi, ki je povezana z molitvijo škofov na radiu Ognjišče. Verniki ta dan prižgite sveče na oknih v znamenje solidarnosti z vsemi žrtvami epidemije.

Verouk in sveta birma
V skladu z Izrednimi navodili slovenskih škofov je verouk do preklica odpovedan, birme pa so prestavljene za nedoločen čas. Veroučence prosimo, da naredite najmanj polovico domačne naloge od vsake lekcije. Birmanci pa boste v kratkem po e-pošti prejeli nekaj navodil.

Svete maše in dar za župnijo
Tudi v tem času se svete maše sicer zasebno obhajajo redno. Naročite jih lahko po telefonu 031 697 171, intencijo pa boste dali, ko bo to mogoče.

Če vam zmanjka blagoslovljene vode, jo blagoslovite, ko ste vsi zbrani z naslednjo molitvijo: Vsemogočni Bog, telo in dušo smo prejeli od tebe, ki si začetnik in vir vsega življenja. Blagoslovi to vodo, ki jo z zaupanjem uporabljamo kot znamenje naše ponižne prošnje za odpuščanje grehov. Po tvoji dobroti naj nas varuje vsakršnega zla in napadov sovražnikov in nam daj, da nam bodo vedno dotekali studenci žive vode za večno življenje. Tako bomo s čistim srcem prihajali k tebi in nas boš varno vodil mimo vseh nevarnosti za dušo in telo. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

V pogosti molitvi in vsakodnevni sveti maši povezan z vami vas lepo pozdravljam.

Vinko Guna, vaš župnik

(2. 4. 2020)