Slovensko stalno gledališče iz Trsta je s Shakespearovim Hamletom torej gostovalo v Novem mestu in v Črnomlju. Novomeški grad Grm je bil že sam po sebi kar dobra kulisa za predstavo, v Črnomlju pa so baročno grajsko kuliserijo zgradili na jasi za kulturnim domom. Uspeh ni izostal, sledile so stoječe ovacije …

Žal kakih fotografij s predstave 4. junija 1962 v Črnomlju, po katerih sprašujete, nimamo (očitno so gledalci tako padli not v odrsko dogajanje, da nihče ni niti pomislil na fotografiranje!).

Toda narod naš vseeno dokaze hrani! Iz te črnomaljske uprizoritve Hamleta imamo tile fotografiji, ki sta nastali skoraj natanko dve leti pozneje (7. junija 1964):

thumb jurjevanje-1964-1jurjevanje-1964-2

Nikar ne protestirajte, da to vendar ni prizor iz tragedije, ampak je belokranjska folklorna romantika jurjevanje in na obeh fotografijah – kdo drug kot preloška folklorna skupina. Raje se zdaj osredotočite na nenavadni objekt, ki ga vidite v ozadju in ki iz ozadja sili naprej v našo pozornost.

Posebni odbor, ki je leta 1964 pripravljal jurjevanje (to je bilo sploh prvo jurjevanje!), je namreč želel nekako "popestriti" prireditveni prostor v jurjevanjski dragi. Pa so se spomnili na grajsko kuliso, ki je ostala v črnomaljskem kulturnem domu, – prav to, ki je dve leti prej služila in navdušila v drami o danskem princu Hamletu, na katerega so se zgrnile vse nesreče gnile dežele Danske. In so jo z vprežnim vozom pripeljali v jurjevanjsko drago.

Po jurjevanju so to hamletovsko kuliso razstavili in odpeljali nazaj v kulturni dom, kjer je pod odrom ždela vse do njegove prenove v začetku tega tisočletja ... V jurjevanjski dragi pa so se kasneje spomnili postaviti s slamo krito hiško, ki sicer ni kakšna kulisa, a tudi jurjevanje že dolgo ni več drama. 

A. S. (25. 1. 2016)