90 let Katarine Starešinič

cerkveni-pevski-zborTole fotografijo iz arhiva družine Starešinič, po domače Pintarovih, objavljamo s prav posebnim razlogom.

Nastala je leta 1940, pred našim farovžem, neznani fotograf je takole ovekovečil naš cerkveni pevski zborček s takratnim župnikom Jeričem na sredi.

Alojzij Jerič je prišel na Preloko oktobra 1919 in pri nas ostal kar 22 let – do smrti 9. 2. 1941. Kot vedo povedati Preločani, je v mladosti sprva študiral za advokata in to so Preločani dodobra občutili na lastni koži, saj je moralo vedno iti vse po paragrafih.

Na župnikovi levi strani sedi vodja tega zborčka in na sploh dolgoletna vodja preloških cerkvenih pevcev in pevk Kristina Pavlakovič - Bertova (rojena v Vinici, dekliški priimek Berkopec), bila je tudi organistka.

Zdaj pa štiri dekleta, dve Ani in dve Katarini.

Levo zgoraj stoji Katarina Flajnik iz Škavurinov. Med 2. svetovno vojno, leta 1942, je vsa družina Flajnik odšla v Italijo, hiša je ostala prazna, danes je ni več. Katarina je po vojni odšla iz Italije v ZDA, vrsto let je žal že pokojna.

Ostala tri dekleta pa že poznamo s fotografije kresovanja, najbrž prav tako iz leta 1940:

Na župnikovi desni strani sedi Ana Čeredničenko - Dolnja Jurkova, pozneje poročena Žunič - Milankina (žal je ni več med nami že 45 let).

Desno zgoraj stoji Ana Šimunovič, pozneje poročena Špišič - Stankovska. Od januarja leta 2008 tudi ona počiva pri sv. Trojici (gl. in memoriam).

Zdaj pa še dekle na sredi, ki je najbolj zaslužna za to, da to lepo fotografijo tudi objavljamo: Katarina Novak - Pintarova, pozneje poročena Starešinič.

Prelep glas in izreden posluh je najbrž podedovala po svoji stari mami Mariji, ki je bila tudi cerkvena pevka in je celo v naših arhivih zabeleženo, da je pela izredno lep sopran. Njena vnukinja Katarina je bila tudi sopranistka, tako rekoč vse svoje življenje. Še do pred kratkim je prihajala na kor in pela v našem cerkvenem pevskem zboru.

Vse to objavljamo zato, da bi teti Pintarovi čestitali, ker je pred kratkim praznovala svoj 90. rojstni dan. Teta, vse najboljše, predvsem veliko zdravja!

A. S. (7. 1. 2015)