KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
V Grdunih leta 1935

v-grdunih-1935.jpg

Tole zanimivo digitalizirano fotografijo, ki smo jo naslovili "V Grdunih leta 1935", je v preloško fototeko že lani prispevala družina Ivanušič iz Škofje Loke. Te dni pa smo identično fotografijo prejeli še iz obsežne fotografske zbirke družine Rahoj iz Grdunov. In ob tej fotografiji se bomo zdaj poskušali preseliti v Grdune pred 78 leti.

To je čas, ko je zaselek Grduni spadal pod Preloko. Tu se je Preloka pravzaprav začela, tu je bilo prvih devet preloških hišnih številk (seveda gre za stare hišne številke). Navedimo jih po vrsti: Preloka št. 1: Petolas (priimek Krotec, hiša pogorela 1920); št. 2: Jarkovi/Jarkani/Petrovi (priimek Pavlakovič); št. 3: Fuzik (priimek Požek); št. 4: Juričkovi/Mikeči (priimek Pavlakovič); št. 5: Jurasovi/Jurišini (priimek Grdun); št. 6 Štalarski (priimek Grdun); št. 7: hiša porušena leta 1904 (stanujejo na št. 8); št. 8: Rahojevi/Grabrijanski (priimek Rahoj); št. 9: Mihaljevi (priimek Grdun).

Ta fotografija (fotograf je Ciril iz Vinice, kdo drug bi sploh lahko posnel tako lepo fotografijo!) je nastala pred hišo št. 5 in s to Jurasovo hišo so tako ali drugače povezane vse osebe na sliki.

Prvi dve z leve sta Marija Grdun-Jurasova, por. Balkovec (v Balkovce h Gornjim Balkovcem) in pred njo njena hčerka Marija Balkovec, pozneje poročena Rahoj. Prvi dve z desne sta Barbara Grdun-Jurasova, poročena Starešinič-Frankovičeva in pred njo njena hčerka Marija Starešinič, pozneje poročena Visenjak. Ženska na sredini je Marija Vidina-Stravnikova, poročena Grdun-Jurasova. Kar štiri od petih so torej Marije.

Kot se spominja Marija Rahoj, so se slikale po maši v tamkajšnji kapelici Marije Rožnovenske. Vidimo tudi, da te tri ženske žalujejo (ker imajo črne predpasnike). Marija Rahoj ve povedati, da žalujejo, ker je umrl njihov oče oz. tast Miko Jurasov. In ker vemo, da je umrl 18. 3. 1935, lahko sklepamo na nastanek fotografije: nastala je spomladi leta 1935.

To je čas, ko je imela Jurasova hiša na pročelju še gank (predelana je bila okrog leta 1953 in gank je bil takrat odstranjen). In to je čas, ko so možje od vseh teh treh žensk na sliki bili v Ameriki.

In to je čas, ko sta bili dve hišni številki v Grdunih že "mrtvi" (številka 1 in številka 7). Tako je bilo v Grdunih pred 78 leti.

In kako je danes? Franc Čadonič-Biričev je že leta 1975 v daljši pesmi z naslovom "Grduni" med drugim zapisal:

"Kot vsaka stvar tega sveta /minljiva si, vasica, tudi ti, /od tvojih se lepot živet ne da, /zato ostajaš vse bolj brez ljudi."

Danes v Grdunih deluje kot kmečko gospodarstvo samo še ena hiša (Mihaljevi), nekaj hiš služi za vikende, v Jurasovo hišo (na fotografiji) pa se bo preselil sedež Krajinskega parka Kolpa. Upravno Grduni ne spadajo več pod Preloko, ampak so del Balkovcev.

Ana Starešinič (18. 1. 2013)

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819056

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka