KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
Mostovi, taki in drugačni, v besedi in sliki

most.jpg

Nič od vsega, kar človek v svojem življenju postavlja in gradi, ni v mojih očeh boljše in vrednejše kot mostovi. Pomembnejši so kot hiše, svetejši kot božji hrami, ker so bolj splošno uporabni. Last vsakogar so, do vsakogar enaki, koristni, vedno postavljeni smiselno, na kraju, kjer se križa največ človeških potreb, trajnejši so kot druge gradnje in ne služijo ničemur, kar je skrito ali zlo.

Vsi mostovi so v bistvu eno in so enako vredni naše pozornosti, ker kažejo mesto, kjer je človek naletel na oviro in se ni ustavil pred njo, temveč jo je premagal in premostil, kakor je pač mogel, po svojem pojmovanju, okusu in razmerah, v katerih je živel.

In tako moja misel, kamor koli se napoti in kjerkoli se ustavi, naleti na zveste in molčeče mostove kot na večno in večno nezadovoljeno človeško željo, da bi se povezalo, pomirilo in združilo vse, kar se pojavi pred našim duhom, očmi in nogami, da ne bi bilo delitve, nasprotja in ločitve ...

Dragi obiskovalci spletne Preloke!

Dolgo smo razmišljali, kaj lepega bi vam poklonili za vaših 100.000 obiskov v virtualni Preloki. Ob podobnih »okroglih« obiskih v preteklosti smo vam za vašo pozornost, ki nam jo namenjate, že poklanjali kako lepo sliko našega kraja, pa kako lepo pesem o njem, pa zvočni posnetek … Tokrat pa smo se odločili za prozo: za odlomek iz ene najlepših črtic v svetovni literaturi, izpod peresa Nobelovega nagrajenca za književnost Iva Andrića – »Mostovi«. In sicer zato, ker so mostovi za Andrića simbol stremljenja k povezovanju med ljudmi, k združevanju, simbol težnje k premoščanju ovir, navzkrižij in nasprotij …To pa so točno tista načela, h katerim stremimo tudi Preločani. Trudimo se presegati ozke okvire in plotove, biti odprti navzven, se povezovati z našimi ljudmi po svetu, pa s svojimi sosedi, skratka – gradimo mostove med ljudmi. In prav naše »podiranje« mej, takih in drugačnih, in preseganje omejenosti je najbolj zaslužno za to, da se krog prijateljev Preloke naglo veča in širi. In da kak dan prisurfa na našo spletno stran tudi po tisoč obiskovalcev.

Lepoti Andrićevih besed in misli o mostovih pa smo dodali še slikovno lepoto - dragoceno fotografsko gradivo iz arhiva našega prijatelja z one strani mosta Nikole Volovića: pet faz v življenju našega mosta v Žuničih. (Ana Starešinič)

most01.jpgmost02.jpgmost03.jpg
most04.jpgmost05.jpg

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819057

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka