En fizikalni pojav v luknjah

02-19: En fizikalni pojav v luknjah

Jadran Č.: "Bančna luknja je tako velika in globoka, da z njenega dna tajkuni pri belem dnevu zvezde vidijo!

Boljše bo šele takrat, ko tajkuni teh zvezd ne bodo več videli!"

Pripis uredništva: To o zvezdah pri belem dnevu je pa nemogoče, boste rekli.

O, pa je mogoče. Fiziki pojasnjujejo, da je to znani fizikalni/optični pojav, ki je v zvezi s sipanjem svetlobe. Do tega fizikalnega fenomena, da pri belem dnevu vidiš zvezde, pride, kadar je prostor, kjer je temno, zelo velik, odprtina, skozi katero gledaš v nebo (torej zorni kot) pa izredno majhna.

Jadran nam je povedal, da je ta fenomen dobro znan tudi ljudem, ki so kopali velike in globoke vodnjake. Kot primer navaja vodnjak, ki so ga v Trstu kopali za pivovarno Dreher pred cca. 100 leti. In še danes se za velik vodnjak reče, da je tako globok, da se iz njega pri belem dnevu zvezde vidijo.

Ta fizikalni fenomen so nam potrdili tudi fotografi.

Komentar našega kumeta: Od objave zgornjega odgovora ni minila niti ena ura, ko se je že oglasil naš kume. Pravi, da se je Jadranovega odgovora jako razveselil, ker je sprva mislil, da gre za en drug fenomen - fenomen batine ali macole. In je bil jako razočaran, ko je prebral pripis uredništva in dojel, da se zvezd pri belem dnevu ne vidi samo takrat, ako koga dobro kresneš po glavi. Batine pa si tajkuni pošteno zaslužijo!

 

Deli z ostalimi